fbpx
deMens.nu

Nationale Vrouwendag

Op 11 november vieren we Nationale Vrouwendag.

Anne-France Ketelaer, algemeen directeur bij deMens.nu, over onze ‘verworven’ rechten:

Deze week keken we allemaal vol spanning naar de Amerikaanse midterms. Het is nog wachten op de finale uitslag, maar één ding is alvast duidelijk: de radicaal-conservatieve krachten blijven sterk wegen op de Amerikaanse samenleving.

We zagen eerder dit jaar in de Verenigde Staten dat wat als verworven recht gold, zomaar kan teruggedraaid worden. Amerikaanse vrouwen moeten plots vrezen voor hun leven. We lazen schrijnende verhalen van vrouwen en meisjes die een abortus willen laten uitvoeren en dan voor drie keuzes staan: een gigantisch bedrag neertellen om over staatsgrenzen heen te reizen, clandestiene abortus laten uitvoeren op straffe van gevangenis of gewoon de zwangerschap uitdragen. Wie had het eigenlijk ook anders verwacht met een Supreme Court en ex-president die het niet zo nauw nemen met het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw.

Ons zal dat toch niet overkomen? Toch niet in België?

Wees daar nog maar niet zo zeker van. Als je de afgelopen jaren de argumenten in de Commissie Justitie langs de extreme rechterzijde hebt moeten aanhoren in het abortusdebat (voor het genadeloos in de ijskast werd gezet), dan begin je toch aardig te vrezen voor het grote verkiezingsjaar 2024.

Neen, onze ‘verworven’ rechten zijn niet vanzelfsprekend. Eeuwenlang hebben vrouwen gevochten om op gelijke voet te kunnen staan. En we zijn er nog steeds niet. Glazen plafonds blijven bestaan, de loonkloof is nog steeds een feit, vrouwen blijven het meeste huishoudelijke werk opknappen … En net nu we ons willen concentreren op het wegwerken van die overblijvende ongelijkheden, moeten we opnieuw beginnen vrezen voor het terugdraaien van onze verdomde basisrechten.

Niet met ons.

Wij weten hoe we onze stem moeten gebruiken om dat te voorkomen.

Denk voor jezelf, zorg voor elkaar. 

 

De inzichten


Bekijk het fragment ‘vrouw van vlees en bloed’.

Bekijk De inzichten met actrice Maaike Cafmeyer op VRT MAX.

 


Bekijk het fragment ‘moedig voorwaarts’.

De inzichten met mensenrechtenactivist, kunstenaar en auteur Fleur Pierets.
Zondag 20 november om 10.15 uur op EénMeer info.

51ste Vrouwendag

Op 11 november organiseert Furia de 51ste nationale Vrouwendag. Sinds 1972 is dit een vaste afspraak voor al wie uitkijkt naar uitwisseling, inspiratie en ontmoeting rond gelijkheid v/x/m.

 

Uneaqual Pay Day


Bekijk de video ‘Apply your skills to the household’.

Op 15 november is het Europese Unequal Pay Day. Op jaarbasis verdienen vrouwelijke werknemers in Europa nog steeds 13% minder dan mannen, waardoor ze vanaf 15 november gratis werken. ZIJkant en PES Women roepen mannen op om hun kwaliteiten meer in te zetten voor het huishouden en de zorg voor kinderen, zodat ook vrouwen voluit voor hun job kunnen gaan. Zoals de Unequal Pay Day-campagnevideo letterlijk toont: mannen hébben de skills.

 

Leestip

In Wat wij willen vertelt Isabel Allende over haar leven en de verschillende rollen die ze opneemt, die van moeder, vrouw, feministe, vriendin … De titel geeft ook al duidelijk aan waarover ze het wil hebben: wat willen wij, vrouwen?
Lees volledige de recensie in het deMens.nu Magazine.