fbpx
deMens.nu

VJOC De Kim

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr1. Lees hier meer ‘Achter de schermen‘.

VJOC De Kim leeft. Het is een huis voor jonge mensen en ligt in het centrum van Oostende. Naast het Vrijzinnig Laïciserend Centrum De Geuzetorre herbergt de stad dit Vrijzinnig Jongerenontmoetingscentrum. De Kim is een begrip in Oostende, en dat al sinds 1963. Het is het oudste jeugdhuis van West-Vlaanderen.

Diederick Nuyttens

 

Het Vrijzinnig Jongerenontmoetingscentrum De Kim is er sinds de jaren zestig wonderwel in geslaagd om mee te groeien met de jeugd. Enkele decennia en legislaturen later is De Kim er nog steeds voor een zeer diverse groep jongeren.

Het centrum heeft een gezellige living met allerlei faciliteiten, het hanteert een opendeurenbeleid en beschikt over vier beroepskrachten. Een luisterend oor staat klaar om vanuit een tolerant vrijzinnig perspectief iedereen te woord te staan, op te vangen en te begeleiden in deze complexe wereld waarin jongeren dienen op te groeien. Racisme, seksisme, homofobie en andere vormen van intolerantie worden frequent besproken, psychische problemen en eenzaamheid komen dagelijks op bezoek.

Tussen mascara en spiegel, aan de knoppen van de gloednieuwe PlayStation, aan de zijlijn van de voetbaltafel, tussen de tafeltennisbatjes door, voorbij de rand van de biljarttafel of simpelweg aan de toog … de beroepskrachten van De Kim gebruiken hun voelsprieten om na te gaan waar de jonge bezoekers behoefte aan hebben, wat ze verlangen, waar ze van dromen.

Kunnen die dromen gevoed worden? Kunnen ambities vormgegeven worden? Of kunnen ze op een andere manier ondersteund worden in dit leven? De Kim is een thuis, een potentiële goede herinnering aan jeugdjaren die maar al te vaak aan conflicten onderhevig zijn.

Naast de huiselijke living faciliteert De Kim een muziekstudio, gaat op stap met een fotocollectief, trekt rond met een containerbar … De Kim doet enthousiast mee met de zotste creatieve ideeën die in de hoofden van het Oostendse jonge geweld leven. Zin in een feestje? De Kim helpt op alle terreinen en feest, als het even kan, maar al te graag mee.

Onder de noemer van artistiek projectwerker, bevorderaar van sociale cohesie of moreel consulent bouwt het team van VJOC De Kim aan een aangename sfeer en een warme thuis. Het is als een partner, een vriend in het turbulente bestaan van een heel diverse groep jongvolwassenen. Vanuit het idee dat jongeren hun positie of situatie niet hebben gekozen, maar wel hun eigen keuzes voor de toekomst kunnen maken, staat De Kim hen bij om hen wegwijs te maken in een wereld waarvan ze vaak geen steun verwachten.

“Peis voe j’ neign, zorh voe mekaer”, aldus De Kim.

 

VJOC De Kim

Meer informatie over het Vrijzinnig Jongerenontmoetingscentrum De Kim in Oostende vind je online, op Facebook en op Instagram.

 

 

Foto’s © VJOC De Kim