fbpx
deMens.nu

Een groet die alle regels tart

100 jaar gevangenis Oudenaarde

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr1. Lees hier meer recensies.

Hilde Vandervelde

“De gevangenis is dan wel een gebouw, de invulling is een mensenkwestie”, zo schrijft Hans Claus, directeur van de gevangenis in Oudenaarde. Want waar het om draait in het leven, óók in de gevangenis, is een menselijke benadering, begrip, aandacht, communicatie, respect …

In een humane samenleving hebben gedetineerden recht op een menswaardige behandeling en perspectief op een waardig bestaan na hun periode van detentie. Claus en zijn team zetten zich al vele jaren in om die humane visie op detentie in de praktijk te brengen.

In zijn boek Een groet die alle regels tart schetst hij hoe het eraan toegaat in de gevangenis van Oudenaarde, niet alleen bij de gedetineerden, maar ook bij de cipiers, de boekhouding en de directie. In een veelheid aan korte teksten schrijft hij over moeilijke situaties, grappige anekdotes, aangrijpende verhalen. Uit ieder relaas blijkt zijn grote betrokkenheid.

Als pleitbezorger voor kleinschalige en herstelgerichte detentiehuizen richt Claus zich met dit boek ook naar de toekomst. Of hoe het ‘gewone leven’ achter de muren bijdraagt aan het ontwikkelen van een nieuwe visie op detentie.

Met een voorwoord door Kristel Beyens, een beschouwing door Vincent Van Quickenborne en een nawoord door Bob Gebruers van SMBG, Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen.

Uitgave gerealiseerd met de steun van deMens.nu, Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen en Humanistisch Verbond.

 

Een groet die alle regels tart
100 jaar gevangenis Oudenaarde
Hans Claus
Academic and Scientific Publishers, 2022
ISBN 9789461173874

Illustratie bovenaan © Shutterstock.com