fbpx
deMens.nu

Als een rimpeling in het water

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr1. Lees hier meer columns.

Op het terrein

Moreel consulenten bij Defensie nemen de pen op en geven een inkijk in hun werk en werkomgeving.

Lees hier meer over de categoriale morele dienstverlening.

 

Hans De Ceuster

 

Ik moet iets bekennen. Mijn zoontjes zijn heerlijk lieve jongens, de hele wereld is getuige van hun vriendelijkheid en ik hoor regelmatig hoe lief ze zijn. Alleen vergeten ze wel eens lief tegen elkaar te zijn. Dat is iets waar ik het wat moeilijker mee heb. Elke dag herinner ik ze er dus aan dat vriendelijk en positief zijn een keuze is die ze telkens opnieuw moeten maken. Ik kan met zekerheid zeggen dat ze dat lesje naar de buitenwereld toe goed hebben geleerd. Maar ja, broer zijn lijkt een onoverwinnelijk obstakel te zijn wat betreft het ontvangen van die attenties. Nochtans zijn ze redelijk onafscheidbaar. Maar goed, ze kunnen wel degelijk aardig voor elkaar zijn, ze lijken dat gewoon meestal te vergeten.

Het overkomt me zelf ook wel eens dat ik als een grommende beer rondloop, vooral dan wanneer ik hongerig ben of slecht geslapen heb. Zo ben ik ook wel eens wat minder innemend en de mensen in mijn nabije omgeving kennen dat. Gelukkig is dat eerder een uitzondering.

Het heeft me echter wat tijd gekost om te ontdekken dat een vriendelijke houding eigenlijk een heel eenvoudige investering is. Niet dat ik commercieel aangelegd of regelmatig onuitstaanbaar ben. Maar plots heb je dat inzicht dat de mensen rondom jou wat meer voor je doen, wat meer aanvaarden als je welwillend en positief ingesteld rondloopt. Vriendelijkheid verspreidt zich als het ware om je heen als een rimpeling in het water.

Dat kon ik recent nog maar eens ondervinden. Ik was op de terugvlucht van een dienstreis en plots kreeg ik een gratis koffie aangeboden. Gewoon omdat ik voorkomend was geweest. De vlucht had heel wat vertraging opgelopen en dat brengt inderdaad nogal wat ontevredenheid met zich mee, dat kan ik begrijpen. Maar net dan is het belangrijk om volop voor vriendelijkheid te gaan. Het cabinepersoneel wil namelijk ook liever op tijd thuis zijn en wie weet wat ze hebben moeten doen om ervoor te zorgen dat we opnieuw konden vertrekken. “Wees vriendelijk, iedereen die je ontmoet voert een harde strijd”, zei Socrates. Laten we dat advies dus onvoorwaardelijk opvolgen.

In de huidige context is het misschien vreemd om een Russisch gezegde aan te halen, maar vanuit mijn positieve ingesteldheid wil ik me er toch aan wagen: “Een vriendelijk woord is als een mooie lentedag.” Want ja, de dagen zijn weer iets donkerder, het is koud en grillig, en positiviteit en vriendelijkheid lijken wat verdwenen te zijn.

Wanneer ik weer eens in een vergadering zit, merk ik dat maar al te vaak. Alles wat besproken wordt, lijkt te vertrekken vanuit de gedachte dat er misbruik zal worden gemaakt, dat de zaken zullen mislopen. Zou het niet mooier zijn om ervan uit te gaan dat mensen in de eerste plaats goed doen? Dat de dingen niet misgaan? Soms besteden we wel héél veel tijd aan negativiteit, aan zaken die meer dan waarschijnlijk toch niet gaan gebeuren. Wanneer we zoveel energie in het negatieve steken, is het niet moeilijk om te beseffen dat we wel eens vergeten dat er ook schoonheid, vriendelijkheid en positiviteit bestaan.

Ook Jean-Jacques Rousseau schreef het: “Quelle sagesse pouvez-vous trouver qui est plus grande que la gentillesse?” Inderdaad, vriendelijkheid is een teken van wijsheid, niet van zwakheid. Daarom roep ik iedereen op om zichzelf elke dag bij het opstaan voor te houden om ook vandaag weer vriendelijk én positief te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de wereld er mooier van zal worden. Misschien krijg ik dan wat minder gratis koffie, maar als dat de prijs is voor meer vriendelijkheid en positiviteit, dan wil ik die graag betalen.

Foto bovenaan © Gerd Altmann / Pixabay