fbpx
deMens.nu

Patsy Sörensen en Payoke vzw winnen de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2023

De Prijs Vrijzinnig Humanisme 2023 wordt toegekend aan Patsy Sörensen en Payoke vzw

omwille van een levenslange inzet voor ‘the right to have rights’ (Hannah Arendt), de rechten van kwetsbare en onderdrukte mensen, in het bijzonder de rechten van prostituees en slachtoffers van mensenhandel.

Patsy Sörensen werd als jonge vrouw, kunstenares en kunstdocente geconfronteerd met de vaak precaire situatie van prostituees en behoeftigen in Antwerpen. Gedreven vanuit een vrijzinnig-humanistische levenshouding en een geloof in gelijke rechten voor alle mensen en in het recht op zelfbeschikking, zette die confrontatie haar ertoe aan om Payoke op te richten.

Aanvankelijk bood Payoke enkel praktische ondersteuning. Patsy gaf de meisjes een toevluchtsoord in haar eigen huis, terwijl ze moeite had om hen enige soort van erkenning te geven als slachtoffer van uitbuiting en mensonwaardige behandeling. Toen ze ontdekte dat deze meisjes slechts pionnen waren in grotere criminele netwerken, richtte ze zich op een nieuwe holistische aanpak, waarbij ze professionele psychologische en sociale begeleiding, bescherming, anonimiteit en juridische bijstand aanbood met als uiteindelijk doel de daders voor de rechter te kunnen brengen.

Payoke werd de eerste ngo in Europa tegen mensenhandel. Daarbij schuwde Patsy de risico’s voor haar eigen persoon niet en ze liet zich nooit intimideren door de eventuele juridische of professionele gevolgen van haar engagement.

De Prijs Vrijzinnig Humanisme wordt tweejaarlijks toegekend door het Humanistisch Verbond op 21 juni, de Internationale dag van het humanisme.

Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden. De laureaat ontvangt het inmiddels iconische beeld van kunstenaar Paul Baeteman en d naam wordt gegraveerd in de sokkel van het monument van de levensgrote versie van het beeld aan het Geuzenhuis te Gent. Meer info over de prijs: www.humanistischverbond.be

De prijsuitreiking vindt plaats in Bozar te Brussel op 21 juni 2023.

De jury bestond uit: Johan Braeckman, Gert De Nutte, Leona Detiège, Hannes Develter,  Nadine Engels, Marieke Höfte, Jimmy Koppen, Jan Lampo, Sylvie Lausberg, Laura Michiels, Mario Van Essche (voorzitter jury), Marina Van Haeren.

 

 

 

Meer info:

Humanistisch Verbond, secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32, of Mario Van Essche (juryvoorzitter), T 0485 937 734.

www.humanistischverbond.be

Persmededeling Prijs Vrijzinnig Humanisme 2023

Lees ook het interview met Patsy Sörensen in deMens.nu Magazine