fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij huisvandeMens Gent

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr1. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

Eva Vervacke en Joyce Van Eeckaute zijn twee vrijwilligers van het huisvandeMens Gent. De een houdt zich bezig met jongeren, kunst en zingeving, met Dwaalzin en nog zoveel meer. De ander vindt zin in het mee vorm en inhoud geven aan plechtigheden voor jong en niet meer zo jong, en praat en ‘dwaalt’ mee met mensen die op zoek zijn naar zin en betekenis.

Isadora Lenaerts en Kathleen Van Steenkiste

Vrijwilliger Eva Vervacke

Eva Vervacke © Isabelle Pateer

Hoe ben je als vrijwilliger bij Dwaalzin, het jongerenteam van deMens.nu en huisvandeMens, terechtgekomen?

Eva Vervacke: Op de digitale leeromgeving van de Universiteit Gent zag ik een oproep waarin Dwaalzin vrijwilligers zocht om het kunstproject Blikkenwerpers mee te helpen organiseren. Dat leek me meteen interessant, aangezien het project bij mijn studie Kunstwetenschappen aansluit. Het sprak me aan omdat ik als organisator de kans zou krijgen om samen met anderen een expositie op het getouw te zetten, iets waar ik al langer van droomde.

Ik had eerder aan vrijwilligerswerk gedaan, wat me enorm was bevallen, dus ik was des te enthousiaster voor deze uitdaging.

 

Wat houdt je vrijwilligerswerk allemaal in?

Eva: Blikkenwerpers is een participatief kunstproject waarbij een expo wordt gecreëerd. Het organisatieteam, waarvan ik deel uitmaak, leidt alles in goede banen.

We waren van bij de aanvang bij het project betrokken en hebben de expositie van nul af aan opgestart. We mochten over alles meebeslissen en dachten zelf ook creatief na. We hadden het project dus van het begin tot het einde zelf in handen.

 

Wat is je motivatie om aan vrijwilligerswerk te doen?

Eva: Het schenkt me voldoening om met iets bezig te zijn wat ik graag doe. Dat geeft me een mentale boost en ik word daar oprecht blij van. Je kan iets voor anderen betekenen en ook dat zorgt ervoor dat je een waardevol gevoel krijgt.

Bovendien is het samenwerken met leuke en interessante mensen heel motiverend. En dat ik tegelijkertijd zelf ervaring opdoe door in de praktijk aan de slag te gaan, is natuurlijk nog een extra pluspunt.

 

Welke ervaring als vrijwilliger blijft je het meest bij?

Eva: De meetings en brainstorms waren leuke en creatieve avonden die ik niet snel zal vergeten. Op zo’n momenten leer ik echt veel bij, want iedereen heeft verschillende opvattingen en het is verrijkend om te ervaren hoe anderen over bepaalde zaken denken. Verder vond ik de opbouw van de expo enorm tof. Dat is het moment waarop we van een lege zaal naar een afgewerkte tentoonstelling toewerkten. Het is het punt waarop je ziet dat je werk wordt beloond met het prachtige eindresultaat. En uiteraard ben ik ook blij dat ik zoveel nieuwe mensen heb ontmoet.

 

Waarom zou je vrijwilligerswerk bij Dwaalzin aanraden?

Eva: Dwaalzin is een superleuke organisatie waarmee ik graag samenwerk. Je krijgt er veel kansen, leert er heel wat bij en sluit er nieuwe vriendschappen. De energie die je erin investeert, krijg je dubbel en dik terug en dat is gewoon ontzettend tof.

 

 

Vrijwilliger Joyce Van Eeckaute

Joyce Van Eeckaute © Isabelle Pateer

Hoe ben je als vrijwilliger bij het huisvandeMens beland?

Joyce Van Eeckaute: Na vijfentwintig jaar nam ik afscheid van een job in de juridische sector. Een aantal gebeurtenissen deed me stilstaan bij de manier waarop ik dat leven tot dan had geleid en het was tijd om een ander pad, mijn eigen pad in te slaan. Zo kwam ik bij het huisvandeMens terecht.

Het toeval wil dat ik enkele jaren eerder een zin van Remco Campert op de gevel van het huisvandeMens in het voorbijwandelen had gefotografeerd: “Jezelf een vraag stellen, daarmee begint verzet.” Het was me bijgebleven.

 

Kan je je vrijwilligerswerk omschrijven?

Joyce: Als vrijwilliger plechtigheden begeleid ik mensen die voor een vrijzinnig humanistische plechtigheid kiezen. In samenspraak wordt een unieke plechtigheid op maat uitgewerkt.

Voor het initiatief Ik wil praten ga ik in een woonzorgcentrum langs en spreek ik er met residenten die vragen rond zingeving hebben of die gewoon hun verhaal kwijt willen.

 

Wat is je motivatie om als vrijwilliger te werken?

Joyce: Tegenwoordig draait alles in de maatschappij om produceren en consumeren. Er is weinig tijd voor reflectie. Er zijn zoveel communicatiekanalen, maar het lijkt alsof de communicatie nog nooit zo slecht was. Er wordt nauwelijks écht geluisterd.

Plechtigheden zorgen voor reflectie, zeker vrijzinnig humanistische, omdat ze uniek zijn. Mensen worden uitgenodigd om na te denken over wat voor hen belangrijk is. Er is geen ultieme waarheid of vast draaiboek. Zo sta je bewuster in het leven.

Daarnaast is er nood aan echt menselijk contact. Elk moet zijn verhaal kwijt kunnen, of dat nu om een traumatische gebeurtenis gaat of om het feit dat het je gelukt is de perfecte taart te bakken. Zelfs iets schijnbaar onbenulligs kan waardevol zijn om gedeeld te worden – en dan bedoel ik niet via sociale media.

 

Welke ervaring als vrijwilliger treft je in het bijzonder?

Joyce: De momenten waarop mensen me na een plechtigheid aanspreken en zeggen dat ze mooi verwoord was. En bij de gesprekken treft het me als iemand uitroept: “Ja, dat bedoel ik.” Dan hoop ik toch dat mensen zich echt gehoord voelen.

 

Waarom zou je vrijwilligerswerk bij het huisvandeMens aan anderen aanraden?

Joyce: Via de opleidingen en aangeboden activiteiten krijg je de kans om van alles bij te leren. Je kan steeds terugkoppelen naar de coaches voor overleg. Daarnaast kom je in contact met andere mensen, en ook dat is een verrijking. En natuurlijk zijn er de soep, de broodjes, de koekjes en al het lekkers dat wordt aangeboden. (lacht) Vergeet het voorgaande. Ik doe het allemaal gewoon voor het lekkers.

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom.

Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt. Of neem hier een kijkje. Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via deze link.

Meer weten over vrijzinnig humanistische plechtigheden? Informatie vind je hier.

Vragen rond zingeving, zelfbeschikking, levenseinde, rouw …? Lees hier verder.

Wil je meer weten over Dwaalzin, het jongerenteam van deMens.nu, dan kan je hier terecht.

Wil je aan de slag als vrijwillig moreel consulent in een woonzorgcentrum of ziekenhuis, neem dan een kijkje op de website van Ik wil praten van Stuurgroep Morele Bijstand vzw. Klik hier.

Foto bovenaan © Shutterstock.com