fbpx
deMens.nu

Een belangrijke verjaardag

Exact 20 jaar geleden, op 30 januari 2003, wordt in het federaal parlement de wet tot openstelling van het huwelijk voor personen van het hetzelfde geslacht goedgekeurd. Het Belgisch huwelijk is voortaan geslachtsonzijdig waardoor ook mensen van hetzelfde geslacht in het burgerlijk huwelijk kunnen treden.

Na Nederland is België het tweede land dat zo’n wet aanneemt. Op 1 juni 2003 treedt de wet in werking en vijf dagen later stappen Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen als ‘pioniers’ in het huwelijksbootje.

De wet kwam tot stand dankzij een jarenlange strijd van het progressieve middenveld. Ook de vrijzinnig humanistisch gemeenschap was steevast voorstander voor een geslachtsonzijdige wet. Ons standpunt was én is helder: alle mensen, los van gender of geaardheid, moeten van dezelfde rechten kunnen genieten. Nog voordat er een burgerlijke wet was konden lgbtqia+-personen terecht bij het huisvandeMens (toen Centrum voor Morele Dienstverlening) voor een huwelijksplechtigheid. Dat kunnen en doen ze vandaag nog steeds.

Het was Magda Aelvoet, toenmalig minister van Volksgezondheid voor Agalev (voorloper van Groen) in regering Verhofstadt I, die gehoor gaf aan het middenveld en initiatief nam voor het scheppen van een wettelijk kader.
We mogen best fier zijn dat we één van de koplopers in de wereld zijn op vlak van rechten voor mensen van de lgbtqia+-gemeenschap. Ondertussen hebben meer dan 30 landen wereldwijd een dergelijke wet aangenomen.

Helaas zijn niet alle geesten al even goed gerijpt.

In ongeveer 70 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. In enkele daarvan, waaronder Iran, Jemen en Saudi-Arabië, kan men er zelfs de doodstraf voor krijgen.

Enkele dagen geleden heeft paus Franciscus in een interview met persbureau AP zich voor de eerste keer expliciet uitgesproken over homoseksualiteit. “Homoseksualiteit is geen misdaad, het is iets menselijks”, klonk het veelbelovend. Helaas voegde hij daar nog aan toe: “Het is geen misdaad, maar het is wel een zonde. Net zoals het een zonde is om je naasten niet lief te hebben.”

Dergelijke uitspraken helpen niemand vooruit en zijn weeral een gemiste kans. Ook in België liggen dergelijke conservatieve denkbeelden op de loer. Discriminatie en geweld tegen lgbtqia+-personen steken regelmatig de kop op. Waakzaamheid blijft geboden.

Toch is er een positieve trend. Volgens onderzoek van het Pew Research Center wordt homoseksualiteit wereldwijd steeds meer aanvaard. Een van de verklaringen is dat jongeren zich steeds minder laten leiden door ouderwetse denkbeelden. Ook de toenemende welvaart speelt een belangrijke rol.

Als vrijzinnig humanisten blijven we ons inzetten voor de rechten van de lgbtqia+-gemeenschap. Want liefde is liefde.