fbpx
deMens.nu

Elisabeths vraag

Een wijsgerige rapsodie

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr2. Lees hier meer recensies.

Hilde Vandervelde

Ronald Commers, emeritus hoogleraar, was als moraalfilosoof en ethicus jarenlang verbonden aan de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en het Limburgs Universitair Centrum. Hij publiceerde tal van boeken en artikels over de wijsgerige ethiek en de geschiedenis van de wijsbegeerte van de nieuwe tijden, alsook over de studie van de vrijmetselarij.

In Elisabeths vraag grijpt de auteur de briefwisseling tussen een prinses en een filosoof aan om uitgebreid en diepgaand te reflecteren over de broosheid van het bestaan.

We hebben het over prinses Elisabeth van de Palts en filosoof en wiskundige René Descartes die, na een ontmoeting in 1640 aan het Hollandse hof in Den Haag, met elkaar correspondeerden over allerlei filosofische, wiskundige en morele kwesties.

Elisabeths vraag heeft niet alleen als ondertitel, maar is een wijsgerige rapsodie. Het is een ideeënboek met een ongewone structuur, het omvat verschillende gelaagdheden en vereist een zekere inspanning van de lezer.

Het boek resulteert in een nooit aflatende zoektocht naar kennis en begrijpen, een tocht die balanceert tussen wijsheid en vertwijfeling.

 

Elisabeths vraag
Een wijsgerige rapsodie
Ronald Commers
Kvadrato, 2022
ISBN 9789464365498