fbpx
deMens.nu

Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT)

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de LGBTQI+ gemeenschap 17 mei uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT).

Discriminatie, fysiek en verbaal geweld zijn nog steeds dagelijkse realiteit voor veel LGBTQIA+ personen. Er is nood aan bewustwording. De strijd voor gelijke rechten en behandeling voor iedereen ongeacht seksuele geaardheid, genderidentiteit of (inter)seksualiteit is nog steeds aan de gang.

 

Wat kan jij doen om bij te dragen?

🌈 Leer bij over het onderwerp en blijf op de hoogte

🌈 Reageer in discriminerende situaties

🌈 Praat erover met andere mensen om meer bewustzijn te creëren

🌈 Maak jezelf zichtbaar als bondgenoot, bijvoorbeeld met regenboogvlaggen

🌈 Steun LGBTQIA+ organisaties

 

Feest!

The Belgian & European Pride is een jaarlijkse hoogdag voor de LGBTQIA+-community in ons land. Het is de dag waarop mensen uit de gemeenschap opkomen voor hun rechten. Dit jaar neemt de Brussels Pride de slogan van Amnesty International over: Protect the Protest, een oproep om op te komen voor het basisrecht om te demonstreren. Niet alleen in België maar ook in de rest van de wereld. Laat je stem ook horen op sociale media: #ProtectTheProtest #BrusselsPride #BelgianPride

Op zaterdag 20 mei vind je onze jongeren van Dwaalzin en Hujo in de Brussels Pride Village. Tot dan!

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dwaalzin (@dwaalzin.nu)

 

LGBTQIA+

LGBTQIA+ is een letterwoord om seksuele, gender- en geslachtsdiversiteit aan te duiden. L= lesbisch, G= gay (homo), B= biseksueel, T= transgender, Q= queer, I= intersekse, A= aseksueel. += Alle andere seksuele oriëntaties, genders en geslachten die niet onder de andere letters vallen.

 

“En dat mensen zeggen: ja maar ja, LGBTQ … QIA+. Ja en wat gaan we nog allemaal vinden hè, maar het is ook natuurlijk omdat we weten hoe erg het is om achtergelaten te worden.
Als daar nog een letter bijkomt, dat is prima! Kom maar bij ons, dat is natuurlijk het ding met buiten de norm te vallen, dat je u ook wilt verenigen. Maar ook dat je een soort empathie hebt, van  … we mogen niemand, we mogen echt niemand achterlaten.” – Fleur Pierets in De inzichten