fbpx
deMens.nu

Aatos en de wereld

Winnaar van Best Foreign Language Film – DOXS 2019

Molenbeek, Brussel. Voor sommigen een broeinest van jihadi, maar voor de zesjarige vrienden Aatos, Amine en Flo is het hun thuis. Ze beleven kleine avonturen en fantaseren over wie er vooraan op hun vliegend tapijt mag zitten. De stad ontdekken of in het bos in bomen klimmen, ze maken altijd veel plezier. Aatos en Amine wonen in hetzelfde gebouw, maar hebben een totaal andere thuissituatie. Aatos en Flo groeien op in een atheïstische omgeving en Amine is een moslim. Gefilmd op ooghoogte van de kinderen, worden we op een speelse toon met hun grote levensvragen geconfronteerd: Is er leven na de dood? Bestaat er een god? Waarom eten moslims geen varkensvlees? Wat is angst? … De innemende speel- en filosofeermomenten over ‘het geluid van spinnen’ tot ’wie is Jezus?’ worden echter verstoord door de terreuraanslagen van 22 maart. Plots patrouilleren er gewapende soldaten door de straten en steken mensen kaarsen aan.

De Finse regisseuse Reetta Huhtanen toont in haar documentaire en door de drie personages de diversiteit en de rijke waaier aan culturele verschillen waarmee Brussel én ook andere steden worden geconfronteerd. De terreuraanslagen zorgen voor een plotse wending in de registratie van het harmonieuze en verbindende leven van de drie kinderen. Terreur, angst, maar ook solidariteit maken ineens deel uit van hun leven en de samenleving waarin ze opgroeien. Aatos en de wereld is een film over vriendschap, identiteit en levensbeschouwing, maar bovenal een film over wat ons bindt. De film Aatos en de wereld is een ingekorte versie van de internationaal geprezen documentaire Goden van Molenbeek.

 

In de klas

Waar de lange versie Goden van Molenbeek op volwassenen focust, mikt de in het Nederlands gedubde kortfilm Aatos en de wereld op kinderen van dezelfde leeftijd als de hoofdpersonages, zes tot tien jaar, alsook op leerkrachten en pedagogisch omkaderend personeel.

Aan de hand van filosofische vragen, muzische opdrachten, filmpjes van de makers en mediawijze tools kunnen leerkrachten creatief en reflectief aan de slag gaan. Ook workshops rond de film worden aangeboden

Het project Aatos en de wereld kon dankzij steun van deMens.nu worden gerealiseerd. Via een nauwe samenwerking van het productiehuis Clin d’œil films met JEF, Dalton Distribution, de Koning Boudewijnstichting, inspecteurs-adviseurs niet-confessionele zedenleer en deMens.nu is er vanaf juni 2019 een gratis lesmap bij de film beschikbaar. In de lesmap ligt een duidelijke focus op levensbeschouwing en wereldbeeld. Aan de hand van filosofische vragen, muzische opdrachten, filmpjes van de makers en mediawijze tools kunnen leerkrachten creatief en reflectief aan de slag gaan. Ook workshops rond de film worden aangeboden. Belangrijk is dat kinderen toegang tot het medium documentaire krijgen en meer specifiek tot relevante onderwerpen zoals vriendschap, identiteit, multiculturaliteit, tolerantie en levensbeschouwing. De film toont dat kinderen met een verschillende levensbeschouwing toch de beste vrienden kunnen zijn. De kortfilm Aatos en de wereld is een belangrijk hulpmiddel om aan te tonen dat we geen vrees moeten hebben voor wat we niet kennen.

 

Boek de film en/of download het lespakket bij J.E.F.

Leerkrachten niet-confessionele zedenleer kunnen gratis toegang krijgen tot de film door een mail te sturen naar contact@nczedenleer.be

Ook via KlasCement staat de lesmap online.

Bekijk de trailer

Filmfiche

Regisseur: Reetta Huhtanen
Producent: Zone2 Pictures, Clin d’œil films en Tondowski Films
Land: Finland, België en Duitsland
Jaar: 2019
Duur: 24 minuten
Distributie: Dalton Distribution
Taal: gedubd in het Nederlands

Ook op DVD te bestellen via onderstaande links:

Daltonshop

Bol.com

Standaard boekhandel

Fnac.be