fbpx
deMens.nu

VUB-professoren maken scholieren warm voor kritisch denken met scholentournee door Vlaanderen

De Vrije Universiteit Brussel lanceert haar eerste editie van de ‘PACT School Tour’. Deze zal plaatsvinden begin 2024, maar scholen kunnen zich nu al inschrijven.  De deelnemende scholen krijgen dan het bezoek van een VUB-professor die de scholieren van de derde graad en hun ouders een gastles geeft rond een actueel boeiend thema waarin kritisch denken centraal staat. PACT staat immers voor de Pauwels Academy of Critical Thinking die de maatschappelijke dialoog op basis van kritisch denken wil promoten en versterken. Met deze wisselwerking tussen studenten, wetenschappers en de brede samenleving wil PACT de kritische zin van mensen en in het bijzonder jongeren aanscherpen.

Tijdens de ‘PACT School Tour’ gaan gerenommeerde professoren zoals Jan Danckaert (rector VUB), Karen Celis (professor politieke wetenschappen), Dirk Devroey (decaan van de faculteit geneeskunde en farmacie) en Pieter Cornu (assistent professor faculteit geneeskunde en farmacie) op tournee door Vlaanderen en bezoeken ze in de eerste plaats de humaniora waar ze zelf nog school liepen samen met andere scholen uit hun regio. Zo wil de VUB scholieren uit het voorlaatste en laatste jaar middelbaar en hun ouders een goed beeld geven over studeren aan de universiteit en de manier waarop de VUB dat op een kritische en verrijkende manier doet in de hoofdstad van ons land én Europa.

De Vrije Universiteit Brussel is een Urban Engaged University. Wij willen de motor zijn van verandering in de wereld. Dat doen we samen met de studenten, professoren, wetenschappers en alle VUB-medewerkers door kritisch onze kennis in vraag te durven stellen om zo tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. Met PACT dagen we iedereen uit om zichzelf en het eigen denken aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Met onze tournee door Vlaanderen gaan we tot bij de jongeren die volgend schooljaar een belangrijke keuze maken voor hun verdere toekomst. We willen hen inspireren om niet louter te studeren om een diploma te halen, maar ook om hun levensdoel te ontdekken tijdens hun hogere studies. De VUB biedt hen hierbij een uitstekende voedingsbodem waar kritisch talent zich verder kan ontwikkelen,” aldus Jan Danckaert, rector van de VUB.

 

Iedere humaniora in Vlaanderen en Brussel kan deelnemen aan dit initiatief en zich inschrijven via: