fbpx
deMens.nu

Tentoonstelling Draw for Change!

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr3. Lees hier meer ‘Ingezoomd‘.

In juli 2023 opent de tentoonstelling Draw for Change! in het Stripmuseum in Brussel. Je kan er het werk van zes vrouwelijke cartoonisten uit evenveel verschillende landen bekijken. Je gaat mee op pad met de vrouwen en ontdekt samen hun land, de dagelijkse realiteit waarmee ze geconfronteerd worden en hoe ze die in hun werk aankaarten.

Joke Goovaerts

Beluister  Radio 1 over de opening in het Stripmuseum.

Producer Hanne Phlypo kwam bij Culture Club Zomer vertellen over de documentaireserie, in het najaar in België te zien, en over welke uitdagingen daarbij kwamen kijken.

Door de Zomer van Klara: Inneke Plasschaert praat met Catherine Vuylsteke over Draw for Change!

Lees ook een artikel op VRT NWS en in De Morgen.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling neemt je mee naar Mexico, de Verenigde Staten, Rusland, India, Syrië en Egypte. In woorden en beelden onderzoeken de cartoonisten de politieke en sociale problemen van hun land. Ze plaatsen vraagtekens bij de regimes die aan de macht zijn en bij de plaats van vrouwen in de samenleving. Met hun tekeningen stellen ze onrecht, geweld en onderdrukking aan de kaak.

De cartoonisten gaan een constructieve dialoog aan en bevorderen gendergelijkheid, tolerantie, vrede en vrijheid. Behandelde thema’s zijn onder andere huiselijk geweld, vrouwenrechten en femicide, maar ook censuur. Binnen hun werkveld lopen ze immers vaak tegen de ‘rode lijnen’ van de democratie en de ingeperkte persvrijheid aan.

De tentoonstelling is gebaseerd op de gelijknamige documentaireserie Draw for Change!, gecreëerd door Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe.

Waarom ook een tentoonstelling? Volgens het Stripmuseum: “Om de situatie te veranderen, moeten hun artistieke stem en hun boodschap met zoveel mogelijk mensen gedeeld worden. Daarom is deze tentoonstelling zo zinvol: het is een hulde aan deze zes moedige kunstenaars, maar tegelijk ook een ondersteuning van hun engagement en de waarden die ze verdedigen. Dit tenminste als we willen hopen op een betere wereld, waarin iedereen zonder angst kan leven, kan zijn wie of wat hij wil zijn en zich vrij kan uiten …”

 

Over de cartoonisten

Amany Al-Ali werd in 1984 geboren en woont in Idlib, in het noordwesten van Syrië. Vooraleer de oorlog er in 2011 uitbrak, was ze kunstlerares op een school. Sinds de komst van de rebellen in 2015 vertelt ze in beelden over de verschrikkelijke realiteit van de oorlog.

Mariana Lorenzo, beter bekend als Mar Maremoto, woont in Mexico-Stad, waar ze in 1995 werd geboren. Al van kinds af aan tekent en schrijft ze over wat ze meemaakt en over haar gevoelens.

Victoria Lomasko is in 1978 geboren in Serpoechov in Rusland. Na haar studie grafische kunsten aan de Staatsuniversiteit van Moskou legt ze zich toe op het maken van getekende reportages en muurschilderingen.

Ann Telnaes, geboren in 1960, is een Amerikaanse cartoonist van Zweedse afkomst. Ze spitst zich toe op perscartoons en maakt vooral werk over de Amerikaanse politiek, de internationale actualiteit en de positie van de vrouw.

Doaa El-Adl, die in 1979 in Damiette in Egypte werd geboren, is een van de bekendste cartoonisten uit de Arabische wereld. Zowel in haar familie als in haar werkveld moet Doaa El-Adl vechten voor erkenning als vrouwelijke cartoonist in een mannenwereld.

Rachita Taneja werd in Delhi in India geboren en woont er nu in Bangalore. Gepassioneerd door tekenen, creëerde ze als autodidact een origineel grafisch universum. Met gestileerde figuren geeft ze sarcastisch commentaar op actuele politieke, sociale en culturele gebeurtenissen.

 

Praktisch

De tentoonstelling Draw for Change! loopt in het Stripmuseum in Brussel van 4 juli tot en met 27 augustus 2023 en van 21 oktober tot en met 5 november 2023. Ook op het Cartoonfestival Knokke-Heist van 8 juli tot en met 27 augustus 2023.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Blue Bird Docs en Clin d’œil films. Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Fédération Wallonie-Bruxelles, de Nationale Loterij en haar spelers, en deMens.nu. Curator van de tentoonstelling is Mélanie Andrieu.

 

Meer weten?

Meer informatie over het Stripmuseum in Brussel vind je hier.

Ben je geïnteresseerd in de documentaireserie Draw for Change!, lees dan het interview met Lauranne Van den Heede in deMens.nu Magazine jg12 nr2.

Lees ook hier: Draw for Change! wint op Canneseries de prijs voor beste documentaireserie.