fbpx
deMens.nu
© Jeroen Van Looy 20230718_Kazerne Dossin

Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr3. Lees hier meer recensies.

Joke Goovaerts

Met foto’s, videofragmenten, uitgelichte levensverhalen en andere historische documenten brengt Kazerne Dossin een stukje vergeten geschiedenis tot leven. De expo start bij de eerste homobewegingen aan het einde van de negentiende eeuw, geïnspireerd door het Wissenschaftlich-humanitäres Komitee dat in 1897 in Berlijn door de vooruitstrevende seksuoloog Magnus Hirschfeld werd opgericht.

Daarna belanden we in de twintiger jaren, een periode waarin homoseksualiteit zichtbaar werd in de beeldende kunst, literatuur en film. Voor de meesten evenwel waren een dubbelleven en discretie geboden. Ook de houding van de NSDAP, de nazipartij, was toen dubbelzinnig.

Het was pas na de Nacht van de Lange Messen in 1934 dat er een keerpunt kwam. Vanaf dan was er duidelijk geen plaats meer voor homoseksualiteit. Het naziregime registreerde bijna 100.000 homoseksuele mannen. Ongeveer 50.000 van hen werden veroordeeld. Ze belandden in de gevangenis, de psychiatrie of een concentratiekamp waar ze met een roze driehoek werden gemerkt. Een gruwelijke periode.

Mémorial de la Shoah creëerde deze tentoonstelling in 2021 in Parijs. Het materiaal in verband met België en Nederland werd door Kazerne Dossin ontwikkeld.

 

Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa
Tijdelijke expo in Kazerne Dossin

Nog tot en met 10 maart 2024
Goswin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen
Meer informatie: www.kazernedossin.eu

Foto  bovenaan © Jeroen Van Looy