fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij Fakkeltjes

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr4. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

Sarah Rathé en Britt Raes maken als vrijwilliger illustraties voor Fakkeltjes vzw. Dat is een non-profitorganisatie die onder meer drie magazines op maat van kinderen uitgeeft, te weten Fakkeltjeskrant, Fakkeltjesmagazine en Tienerfakkel. De magazines worden voornamelijk gebruikt in de lessen niet-confessionele zedenleer in het lager onderwijs.

Laure Lytens

Vrijwilliger Sarah Rathé

Sarah Rathé © Isabelle Pateer

Wat houdt je vrijwilligerswerk bij Fakkeltjes in?

Sarah Rathé: Ik illustreer de verhalen van Mientje de Mier. Ik krijg het verhaal eerst toegestuurd. Dat bestaat uit acht tekstjes en dan voorzie ik elk stuk van een illustratie. Daarnaast maak ik ook een kleurplaat. Ik werk daarbij rond het thema dat in Mientje aan bod komt. Zowel het schetsen, het tekenen als het inkleuren doe ik rechtstreeks in Photoshop.

 

Hoe ben je als vrijwilliger bij Fakkeltjes terechtgekomen?

Sarah: Ik kwam via Britt bij Fakkeltjes terecht. Ik studeerde toen nog aan het KASK, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, in Gent en was op zoek naar werk. Britt illustreerde op dat moment zowel Rolly en Molly als Mientje de Mier voor Fakkeltjes. Maar ze had minder tijd om beide nog te combineren en daarom heeft ze me gecontacteerd. We hebben samen gestudeerd, zo kennen we elkaar.

 

Welk werk doe je naast Fakkeltjes?

Sarah: Ik werk als uitvoerende kracht aan animatiefilms. Dat betekent dat ik meewerk aan het uittekenen van de film en dus ook afhankelijk ben van projecten. Ik werk voor regisseurs zoals Britt, die een script met storyboard uitwerken. Op basis daarvan kleuren wij als uitvoerende krachten de animaties in en brengen we ze tot leven.

 

Maak je zelf ook animatiefilms?

Sarah: Ik maak illustraties voor Fakkeltjes of geboortekaartjes, maar animatiefilms zelf maak ik niet. Ik heb wel ooit projectsubsidies voor een eigen project gekregen, maar dat concept ligt nog in mijn schuif. Uitvoeren is meer mijn ding. Toen ik aan de opleiding animatie begon, wist ik op voorhand al dat ik in een animatiestudio wilde werken.

 

Wat betekent het voor jou om vrijwilliger te zijn?

Sarah: De afwisseling met mijn fulltime animatiewerk is prettig. Bij Fakkeltjes gaat het telkens om één verhalend beeld: een illustratie bij een tekst. Het is een uitdaging om daarin gevarieerd te blijven, maar ik vind het wel fijn dat Mientje een wederkerend karakter heeft om daarmee te spelen. Het is bovendien erg leuk om zo snel resultaat te zien. Een animatieproject neemt veel tijd in beslag, terwijl je bij een illustratie op enkele weken tijd naar een afgewerkt product gaat.

Ik ben ook dankbaar dat de illustraties voor Fakkeltjes zelden aangepast moeten worden. Die vrijheid is fijn. Een tijdje geleden maakte ik als vrijwilliger ook enkele illustraties voor deMens.nu. Nadien ontving ik onder andere een brooddoos met mijn tekening op. Dan ben ik wel fier als ik dat aan mijn familie kan geven, iets dat ik zelf heb gemaakt.

 

Vrijwilliger Britt Raes

Britt Raes © Isabelle Pateer

Wat houdt je vrijwilligerswerk bij Fakkeltjes in?

Britt Raes: Ik maak illustraties bij de personages Rolly en Molly. Uit het verhaal kies ik een aantal situaties, om zo het hele verhaal in de tekeningen aan bod te laten komen. Daarnaast maak ik ook de cover voor de Fakkeltjeskrant, gebaseerd op het hoofdthema dat door het hele magazine loopt. Eerst schets ik met potlood op papier. Nadien teken ik het nog eens, maar meer uitgewerkt. Dan kleur ik de illustraties digitaal in en stuur ze op.

 

Hoe ben je als vrijwilliger bij Fakkeltjes terechtgekomen?

Britt: Ik illustreer al lang voor de Fakkeltjeskrant. Zo’n tien jaar ongeveer en ik kan me niet goed meer herinneren hoe de organisatie bij mij is terechtgekomen. Rolly en Molly bestonden destijds ook al. Ze zagen er een beetje anders uit. Ik heb de kleuren en de algemene look van de personages behouden, maar ik kreeg wel de toestemming om ze verder op mijn eigen manier uit te werken. Dat vond ik wel fijn.

 

Welk werk doe je naast Fakkeltjes?

Britt: Ik maak animatiefilms. Dat betekent dat ik het hele audiovisuele concept van een animatiefilm bedenk, ontwerp en regisseer, maar de uitvoering doe ik niet alleen. Een animatiefilm wordt vaak met vijf tot twintig mensen gemaakt. Ik werk eerst een ruwe kladversie uit. Daarbij worden een modelsheet en een storyboard gemaakt. Het is belangrijk die goed uit te werken, zodat de uitvoerende animatoren daar meteen mee aan de slag kunnen.

 

Luce and the Rock is een van de animatiefilms die je maakte. Hoe doet die film het?

Britt: De film doet het heel goed. Hij werd voor bijna tweehonderd filmfestivals geselecteerd, heeft al meer dan dertig prijzen gewonnen en is ook op Ketnet vertoond. Er bestaan plannen om een vervolgserie te maken. Dat zijn leuke vooruitzichten.

 

Wat betekent het voor jou om vrijwilliger te zijn?

Britt: Het is leuk om op die manier met een tekenopdracht bezig te zijn. Er is minder druk en je hebt meer ruimte om je eigen stijl te onderzoeken. De gemoedelijkheid van vrijwilligerswerk ligt daarin dat er een wederzijdse dankbaarheid is. Dat creëert een aangename werksfeer.

Het is ook fijn om buiten het commerciële systeem te werken en aan zingeving bij te dragen. De vrijzinnige waarden en thema’s liggen me nauw aan het hart. Het geeft voldoening om zelf ook iets te kunnen betekenen. En het is extra leuk dat mijn neefje van negen en nichtje van twaalf die tekeningen in schoolcontext zien. Dan ben ik wel trots om te zeggen dat ik die heb gemaakt.

 

Vrijwilliger worden bij Fakkeltjes?

Fakkeltjes vzw is al vele decennia een vaste waarde voor de leerlingen die in het lager onderwijs de lessen niet-confessionele zedenleer of ncz volgen.

De vzw brengt magazines, boeken en online content uit om kinderen te stimuleren in het kritisch en open denken.

Fakkeltjes werkt samen met tal van vrijwilligers, zoals illustratoren en schrijvers voor de magazines. Daarnaast wil de vzw nog meer inzetten op de ondersteuning van leerkrachten ncz, onder meer via lesfiches. Fakkeltjes startte ook met het inlezen van teksten voor beginnende lezers.

Heb jij zin om – eenmalig of meermalig – als vrijwilliger aan Fakkeltjes mee te werken? Neem gerust contact op via: fakkeltjesvzw@deMens.nu

Meer informatie over Fakkeltjes vzw? Surf naar de website van Fakkeltjes of van nczedenleer.

Meer weten over het vak niet-confessionele zedenleer? Ga naar nczedenleer, het informatiepunt over het vak niet-confessionele zedenleer met inspiratie en ondersteuning voor leerkrachten en leerlingen.

Foto bovenaan © Shutterstock.com