fbpx
deMens.nu

Filosofische Decamerone

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr4. Lees hier meer recensies.

Vincent Declercq

In zijn nieuwe boek neemt Emiliano Acosta ons mee op een tiendaagse reis en belicht hij elke dag een andere filosoof aan de hand van een tekst van die denker. En net als de filosofie is het boek uitermate divers.

Zo ontmoeten we Heraclitus, Plato, Aristoteles, Aboe Nasr Al-Farabi, Immanuel Kant, Mary Wollstonecraft, Johann Gottlieb Fichte, Simone de Beauvoir, Martin Heidegger en Paul B. Preciado.

De Filosofische Decamerone is een titel die boekdelen spreekt. Het werk neemt ons evenwel niet mee op een reis waar we ons van de realiteit afzonderen of filosofie afstandelijk bekijken. Het gaat voorbij aan het encyclopedische, het beschrijvende en aan de loutere opsomming van allerlei data en weetjes.

Dit boek wil ook helemaal niets bewijzen, maar net aantonen waarom er een selectie van filosofen is gemaakt en waarom we ons daarvan bewust dienen te zijn. Bij filosofie gaat het er immers niet altijd om om hetzelfde te denken.

Emiliano Acosta is hoofddocent wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel, gastdocent aan de Universiteit Gent en hij schreef eerder onder meer de boeken Plato lezen en Schiller versus Fichte.

 

Filosofische Decamerone
Emiliano Acosta
Acco, 2023
ISBN 9789464671605

Foto bovenaan © Shutterstock.com