fbpx
deMens.nu

Dag tegen Kanker 2023

19 oktober is het de Dag tegen Kanker. Nét nog iets meer dan anders zijn onze gedachten vandaag bij mensen – familie, vrienden, collega’s, vrijwilligers … – met kanker en hun naasten.

Nog steeds krijgen elk jaar meer dan 45.000 Vlamingen het harde verdict: kanker. Dat zijn gemiddeld 125 nieuwe patiënten per dag, meer dan vijf per uur. Vandaag leven ook bijna 338.000 mensen met en na kanker. Zij kregen hun diagnose ergens in de afgelopen twintig jaar. Achter deze onthutsende cijfers schuilen stuk voor stuk mensen met verhalen waar je stil van wordt.
 

Praten helpt

Heb je nood aan een gesprek? Je kan steeds terecht bij het huisvandeMens en onze categoriale dienstverlening. Je kan je ook aansluiten bij een lotgenotengroep.

“Iedereen die met negatieve ervaringen wordt geconfronteerd, van welke aard ook, zoekt zijn eigen weg om daarmee om te gaan. Het kan een enorme steun betekenen om te horen hoe anderen hun weg hebben gezocht en gevonden. Lotgenotengroepen die op een medische thematiek betrekking hebben, zijn bovendien een goede aanvulling op de medische en de verpleegkundige zorg.”

 

Steun wetenschappelijk onderzoek

Op 9 oktober lanceerde de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een nieuwe leerstoel op naam van Alex Agnew. Met zijn theatertournee Wake Me Up When It’s Over haalde de stand-upcomedian 100.000 euro op voor het VUB Yamina Krossa Fonds voor borstkankeronderzoek. Dat bedrag stelt Prof. Dr. Ir. Damya Laoui en haar team in staat om twee jaar lang fundamenteel onderzoek te voeren naar een therapie tegen kankerherval en uitzaaiingen. Agnew krijgt de leerstoel op eigen naam als erkenning voor zijn bijdrage.

Steun het kankeronderzoek met een online donatie of via overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFT FO3. Giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar.

Meer info rond kanker en ondersteunende initiatieven vind je op de site van Kom op tegen Kanker.

Naar de website