fbpx
deMens.nu

Het pleidooi: “De perfecte imperfectie”

In ‘Het pleidooi’ geeft een persoon gedurende enkele minuten zijn mening over een bepaald onderwerp.

‘Het pleidooi’ is een programma van deMens.nu.

De persoon zegt wat er op zijn lever ligt, legt iets uit, doet een voorstel, spuwt zijn gal … en richt zich rechtstreeks tot jou, de toeschouwer.

De perfecte imperfectie

door Steven Graauwmans

Steven Graauwmans is storyteller, speechschrijver en dichter. Onlangs verscheen zijn dichtbundel: 11

Het moet glad zijn, zonder krasjes, zonder spatjes, het moet blinken, netjes, het moet proper.
Alles moet top zijn, 100% capaciteit, 100% perfect. Maar waarom?

Waarom al dat afgelikte, al die aangeharkte gazonnetjes, al dat onkruidloze – witte keuken, blinkende kar …
waarom kan die bejubelde perfectie net niet in die foutjes en die krasjes liggen, vraag ik me af.

Al dat perfectionisme, het is een illusie.
Want al van bij de geboorte loopt het mis: de een zijn oren staan verkeerd, de ander kijkt scheel, en dan heb ik het nog maar over de details, later zakt alles sowieso in elkaar en eindigt het met kalk, vreemde knobbeltjes, en ritmestoornissen.

Maar toch moet alles 100% zijn – een wanhopige reactie van de mens op zijn kreupele ik. Want waarom mag het geen 90 of 60%, waarom kan dat soi-disant niet-perfecte, waarom kunnen we net die roest en die rimpels, niet rekenen als de volle 100%, de perfecte imperfectie?

Het is een kwestie van kijken, want net in dat slijten zit de schoonheid en het avontuur, in het slenteren en het dwalen verlossen we ons van de slavernij van die 100%. Het wonder van het leven ligt – net als bij de geboorte – in de fouten, in het struikelen en het stamelen.

In die zogezegde imperfectie zit juist de dynamiek, in tegenstelling tot perfectie die leidt tot stilstand en verstarring, want wat doe je na al die perfectie? … En in die zin ligt de ultieme perfectie, in die van de dood, in het complete van een ‘af leven’. En in diezelfde logica is het leven vooruitgang, inclusief de wonden en de littekens, perfectie zit in de pus en de puisten.

En oké, het moet geen zwijnenstal worden, en oké, dromen en ambitie, graag, maar laat je niet verpletteren door het spook van de perfectie, laat je niet ketenen aan onwrikbare excell-sheets, laat je niet knechten door Colgate-tanden. Geef jezelf de vrijheid om nieuwe wegen in te slaan, de vrijheid om te morsen.

Hoe je eraan begint? Makkelijk: begiet het mos eens tussen de stenen op je terras, laat het gras groeien je, leg je neer en kijk hoe een lieveheersbeestje van klavertje naar klavertje klimt.

Af en toe wat lanterfanten, het is een mooi begin.

Redactie ‘Het pleidooi’: Bert Goossens en Joke Goovaerts

Productie en regie: Joke Goovaerts

Grafiek video: Nathalie Devillers

Montage video: Pieter-Jan Segers

Opname video: AV services VUB

© deMens.nu

 

Meer ‘Het pleidooi’