fbpx
deMens.nu

Vrijzinnig Ronse

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr1. Hier meer ‘Achter de schermen‘.

We zijn te gast bij Vrijzinnig Ronse, een unieke plek in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Verschillende vrijzinnige organisaties uit de regio hebben er een onderkomen in een voormalige koffiebranderij, alle verzameld onder één dak en noemer.

Dimitri De Smet

Vrijzinnig Ronse staat garant voor een bruisend verenigingsleven, en dat dankzij het Vrijzinnig Centrum De Branderij, de lokale afdelingen van het Willemsfonds, het Vermeylenfonds en het Humanistisch Verbond, en het huisvandeMens. Samen staan ze in voor de werking in de Zuidstraat te Ronse. Recent is het centrum volledig opgesmukt en het resultaat mag er zijn. Het pand oogt beter dan ooit tevoren. En door het samenbrengen van de verscheidene organisaties valt er ook een waaier aan diverse activiteiten te beleven.

Hans Claus

In eerste instantie is er de gebruikelijke dienstverlening van het huisvandeMens, en daarnaast ontstaan heel wat onderlinge samenwerkingen spontaan bij het organiseren van evenementen. Zo is er een actieve werkgroep lezingen die het afgelopen jaar onder anderen Johan Braeckman, Hans Claus, Dirk Verhofstadt en Christophe Busch naar Ronse bracht.

Er is ook Jazz Bites, een maandelijkse afterworkparty op initiatief van een vrijwilligster. Zij zorgt voor een ongedwongen sfeer en draait plaatjes uit haar grote collectie jazzmuziek, iedere eerste vrijdag van de maand. Het initiatief kende zelfs al twee live edities, waar het Emiel Verneert Trio en het Dieter Limbourg Trio het beste van zichzelf kwamen geven. Muziek speelt dan ook een centrale rol in de werking. De midzomer- en midwintervieringen gaan steevast gepaard met muzikale optredens. Zowel blueslegende Roland Van Campenhout als singer-songwriter Bruno Deneckere waren er reeds te gast.

Ook voor liefhebbers van kunst is het Vrijzinnig Centrum De Branderij een geliefkoosde plek. Tal van tentoonstellingen openden er al hun deuren. Aftrap traditioneel bij de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, met bijvoorbeeld een duotentoonstelling van kunstenaars Toon Boeckmans en Karel Thienpont. Eindpunt en Perfect Imperfections zijn dan weer twee rondreizende tentoonstellingen die in Ronse halt hielden, met daaraan gekoppeld activiteiten en workshops rond belangrijke thema’s als levenseinde, taboes en schoonheidsidealen. Geregeld zijn er ook samenwerkingen met de Kunstacademie Vlaamse Ardennen. Werken van de afdeling grafiek en nadien van de keramiekklas zijn er tentoongesteld.

Vrijzinnig Ronse heeft zijn plaats gevonden binnen de lokale gemeenschap en de harten van de Ronsenaars. Steeds vaker brengt het mensen van allerlei pluimage samen en laat dát nu net de bedoeling van het open huis zijn.

 

Vrijzinnig Ronse

Vrijzinnig Ronse verzamelt het Vrijzinnig Centrum De Branderij, de lokale afdelingen van het Willemsfonds, het Vermeylenfonds en het Humanistisch Verbond, en het huisvandeMens onder één dak en noemer.

Adres: Zuidstraat 13 te 9600 Ronse.

Meer informatie vind je hier online en ook op Facebook.

 

 

Johan Braeckman
Bruno Deneckere
Emiel Verneert Trio

 

Foto’s © Vrijzinnig Ronse

Foto boven artikel © Carine Van Ceunebroecke