fbpx
deMens.nu

10 december: Verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Dit artikel komt uit ons archief. Meer over mensenrechten? Wat met genderinclusieve toiletten? 

 

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) is een verklaring die op 10 december 1948 werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de rechten van de mens (basisrechten/grondrechten) te omschrijven.

Download de affiche met de dertig artikelen van de UVRM

 

Vorig jaar werd de 70ste verjaardag uitgebreid gevierd. Zie hier de campagne van deMens.nu.

 

Maar mensenrechten blijven elke dag, elk moment onaantastbaar!

 

Bekijk ‘De inzichten’ op Eén met Geert Hoste, uitgezonden in november 2019.

“De UVRM is een manifest samengesteld na de Tweede Wereldoorlog om te zeggen: Dat gaan we niet meer doen! Eén mensenrecht per maand in het onderwijs, dat zou al een goed begin zijn. De verklaring werd gemaakt door mensen, voor mensen en over mensen.”

 

 

Inzicht: “Mensenrechten zijn belangrijker dan het verkeersreglement”

 

 

 

Kijk ook hier het artikel verschenen in deMens.nu Magazine (jg7 nr4) en de opname ‘het zinnig gesprek’ met Christophe Busch, Jeffrey Tyssens, en Christa Compas, gemodereerd door Kurt Van Eeghem.

Voorbereidingen voor de opname van Een zinnig gesprek in de bibliotheek van Het Pand in Gent: rond de tafel zitten Jeffrey Tyssens, Christa Compas, Kurt Van Eeghem en Christophe Busch
Een fragment:

Van Eeghem: Het woord universeel in deze verklaring, is dat wel het juiste woord? Is die hele verklaring niet westers?

Jeffrey Tyssens: Je moet beseffen dat heel wat mensen buiten de westerse beschaving heel blij zijn met dit soort van rechten, die daar ook wel verdedigd worden. Zij zouden heel gelukkig zijn indien die rechten in hun samenlevingen effectief zouden worden toegepast. Men denkt al te gemakkelijk dat het alleen een West-Europees verschijnsel is. Wel, ik kan je bijvoorbeeld zeggen dat India een heel sterke, interessante humanistische beweging heeft. En die heeft zeker geen bezwaren tegen dat soort van verklaringen. Integendeel, ze gebruiken die universele teksten als een belangrijk wapen op het terrein van emancipatie, voor vrouwen bijvoorbeeld.

Compas: Dat deze afspraken over de hele wereld gekoesterd worden en ons verder zouden kunnen brengen, dat vind ik toch wel een belangrijke constatering. De verklaring is universeel, niet in de zin van een absolute waarheid die altijd en overal geldt, maar wel als een krachtige afspraak die je met elkaar kan maken.

Playlist #mensenrechten op het You Tube – kanaal van deMens.nu

Meer over mensenrechten