fbpx
deMens.nu

Marta Lempart aangeklaagd voor haar rol in de Poolse protesten over de abortuswet

Activiste Marta Lempart is een van de organisatoren van de protesten tegen de strenge abortuswet in Polen. Ze was al meermaals aangeklaagd, maar deze keer riskeert ze een celstraf van acht jaar. Ze wordt aangeklaagd door het Openbaar Ministerie wegens het organiseren van betogingen intijden van pandemie.

Buiten het schenden van de coronaregels wordt Lempart ook nog aangeklaagd voor het beledigen van een politieagent en voor het aanmoedigen van vandalisme op kerken. Hierbij waarschuwt ze dat deze manier van aanklagen een voorbode is voor andere betogers en dat dit om politieke druk gaat op haar beweging. Er werden al betogers aangeklaagd voor overtredingen tijdens deze protesten, maar in de meeste gevallen trokken de rechtbanken deze aanklachten terug in. Verder weigert Lempart haar schuld te bekennen en wil ze geen verklaring afleggen.

De protesten rond de nieuwe abortuswet in Polen zijn al aan de gang sinds oktober 2020. Het Grondwettelijk Hof deed toen een uitspraak die in praktijk de meeste abortussen verbiedt. Een vrouw mag geen abortus aanvragen, ook al is het kind zwaar gehandicapt of niet levensvatbaar. Enkel bij verkrachting en incest mag er sprake zijn van abortus. Wetgevers van het Europese parlement oordeelden eerder deze week al dat deze abortuswet de rechten van de vrouw schendt.

Ten slotte heeft Amerika ook al van zich laten horen in deze kwestie. Joe Biden is voorstander voor een abortuswet waarbij de vrouw zelf het recht heeft om te kiezen. Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het zijn partnerschap met Polen zou versterken en de democratische instellingen, mensenrechten en de rechtsstaat ondersteunen en bevorderen. Het benadrukt dat recht op vrije meningsuiting en vreedzaam protest van groot belang is voor een democratische samenleving.

Daarbij vermeldde de woordvoerder van het Ministerie dat de abortuszaak slechts één ding is.
Zowel rechters als LGBTQ+, Holocaustgeleerden en de onafhankelijke media voelen zich al een lange tijd zwaar onder druk gezet door de rechtse regering. Zo is er bijvoorbeeld het nieuwe geplande wetsvoorstel rond een advertentiebelasting, volgens sommigen een nieuwe manier om de vrije pers te onderdrukken. De belasting zou zorgen voor nog minder diversiteit van de media.

Bronnen: ABC News en De Volkskrant

WAT KAN JIJ DOEN?

Humanists International lanceerde eind vorig jaar al de campagne #WeStandWithPolishWomen. Mensen van over de hele wereld delen momenteel foto’s met deze hashtag en verspreiden die op sociale media. Op die manier kan je helpen om het probleem wereldwijd onder de aandacht te brengen. Wil je zelf meedoen? Via onderstaande link kun je de afbeelding downloaden en gebruiken in je foto.

Download hier de afbeelding