fbpx
deMens.nu

Beeldenstorm en Supernova

Nieuwe klassieke cd’s

Beeldenstorm is een sociaal-artistieke organisatie die een ruime waaier aan artistieke, kunsteducatieve en sociaaleconomische activiteiten voor alle leeftijden aanbiedt.

Recent bracht Beeldenstorm twee nieuwe cd’s uit: Piano Quartets van Urban Piano Quartet, met werk van Johannes Brahms en Pēteris Vasks, en Music for Violin and Piano van Duo Vermeulen Verpoest, met werk van Leos Janácek, Béla Bartók, Tim Mulleman en George Enescu.

Beide ensembles wonnen in 2019 de Supernovawedstrijd. Supernova is een initiatief van diverse partners uit de muzieksector, waaronder Klara en Musiq3, met als doel ondersteuning aan jonge, professionele kamermuziekensembles te bieden.

 

Urban Piano Quartet: ‘Piano Quartets’

Musici:
• Nicolas Dupont – viool
• Clément Holvoet – altviool
• Kacper Nowak – cello
• Monika Dars – piano

Met muziek van:
• Johannes Brahms: Piano Quartet in c, op. 60
• Pēteris Vasks: Piano Quartet

Platenlabel: Et’cetera
Productie: Beeldenstorm vzw, 2021

Toen Johannes Brahms in de tweede helft van de negentiende eeuw zijn drie pianokwartetten schreef, was het reeds bon ton om de kamermuziek als een achterhaald genre te beschouwen, als een reliek uit het verleden zonder toekomst. De Neudeutsche Schule, met bekende vaandeldragers als Frans Liszt en Richard Wagner, propageerde een ander soort muziek met een buitenmuzikaal, al dan niet literair programma.

Met zijn pianokwartet dat de Letse componist Pēteris Vasks kort na de recente eeuwwisseling schreef, werd eens te meer aangetoond dat het allemaal niet zo’n vaart is gelopen. Kamermuziek blijft tot op vandaag een belangrijke bron van inspiratie voor menig componist, getuige ook de ongekende bloei aan ensembles die er zich met plezier en toewijding op storten. Het Urban Piano Quartet, winnaar van de Supernovawedstrijd in 2019, is er een goed voorbeeld van.

Beluister hier een fragment. Lees de recensie op Opus Klassiek.

 

Duo Vermeulen Verpoest: ‘Music for Violin and Piano’

Musici:
• Diede Verpoest – viool
• Claus Vermeulen – piano

Met muziek van:
• Leos Janácek: Sonate voor viool en piano
• Béla Bartók: Lassu – Friss
• Tim Mulleman: Duo voor viool en piano
• George Enescu: Prelude a l’unison – Impressions d’enfance

Platenlabel: Et’cetera
Productie: Beeldenstorm vzw, 2021

Duo Vermeulen Verpoest: “Het doel van ons debuutalbum is om een bloemlezing voor te stellen van Oost-Europese muziek uit de twintigste eeuw. Muziek die een sterke connectie heeft met haar plaats van herkomst en de lokale volksmuziek. Dat laatste is opmerkelijk in een eeuw waarin radicaal nieuwe wegen werden ingeslagen. Ook Janácek, Bartók en Enescu waren exploratief op hun eigen manier.

Leos Janácek deed dit binnen een laatromantisch kader met een eigenzinnige harmonische taal en een improvisatorische stijl. Béla Bartók speelde dan weer vaak met expressionisme, terwijl George Enescu eerder beïnvloed werd door de Franse impressionisten. Toch zijn deze vernieuwingen zelfs voor onervaren luisteraars niet onbegrijpelijk. De voedingsbodem en menselijkheid waarin deze muziek geworteld is, maakt ze universeel en geeft elke innovatie een plek in een organisch geheel.

Het werk van Tim Mulleman werd specifiek voor deze cd geschreven. Het werpt een eigentijdse blik op ons programma met een occasionele knipoog naar Enescu. Het geeft ons de kans om ook werk uit onze eigen generatie te presenteren en vervolledigt hiermee ons debuut.

Als uitvoerders proberen we zo dicht mogelijk de ziel en de bedoeling van de componist te benaderen, terwijl we toch onze vrijheid en eigenheid behouden. In de eerste plaats willen we de luisteraar onderdompelen in de tijdsgeest en de cultuur van de componisten, daarnaast hopen we zowel met het werk van Mulleman als met onze interpretaties ook een stuk van onszelf en onze eigen wortels te verklanken.”

Beluister hier een fragment. Lees de recensie op Cultuurpakt.

 

Beeldenstorm

Beeldenstorm vzw, een lidvereniging van deMens.nu, is een sociaal-artistieke organisatie die een ruime waaier aan artistieke, kunsteducatieve en sociaaleconomische activiteiten en projecten voor alle leeftijden aanbiedt.

Essentieel in de werking van Beeldenstorm is de kruisbestuiving op diverse vlakken, tussen verschillende artistieke disciplines, culturen en levensbeschouwingen, generaties en wijkactoren.

Tot het artistieke luik behoren onder meer het organiseren van creatieve ateliers, muzische activiteiten en concerten, het ondersteunen van kunstenaars, en het produceren van cd’s.

Eerder verschenen ook cd’s van: Ensembl’Arenski (Smetana & Sjostakovitsj – Pianotrio’s), Collectif Arsys & Daniel Gruselle (Tango Sensations), Philippe Thuriot (Ravel & Couperin), Duo Adentro (Once Upon a Time … Music for Guitar & Piano), Tmesis Ensemble (Echoes) en Four Aces Guitar Quartet (Tabula Rasa).

Meer informatie over Beeldenstorm, activiteiten en concertagenda vind je hier.
Prijs per cd: 21,50 euro. Bestellen kan hier.
Telefoon: 02 523 43 50
E-mail: secretariaat@beeldenstorm.be

 

Meer lezen?

Beeldenstorm, centrum van verbeelding: sociaal-artistieke zorg in de grootstad, artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg 9 nr 1.

The Flowers of War: muziek van gesneuvelde componisten, artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg7 nr4.