fbpx
deMens.nu

‘De inzichten’ van Lieve Blancquaert

Zondag 5 november om 12.15 uur op VRT 1
Herhaling: maandag 6 november om 14.20 uur en zaterdag 11 november om 10.15 uur. En op VRT MAX.

“De menopauze is echt een taboe. Ik heb dat zelf wel heel erg gevoeld. Het is zo’n verandering in uw lichaam, hormonaal gebeurt er zoveel. Het is even belangrijk en overweldigend als de puberteit. Er zijn zelfs vrouwen in mijn omgeving die het verzwegen aan hun man dat ze in de menopauze zitten, omdat ze bang waren om niet meer aantrekkelijk te worden gevonden. Ge zijt niet meer vruchtbaar. Ge zijt niet meer interessant. Er verandert zoveel.”

‘De inzichten’ is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

Op de hoogste verdieping van de Gentse Boekentoren ontvangt presentator Nic Balthazar – jawel – zijn vrouw en fotografe Lieve Blancquaert.

Van kindsbeen af was Lieve gefascineerd door fotografie. Als jonge persfotograaf was ze getuige van enkele van de belangrijkste omwentelingen van de twintigste eeuw. Ze reisde een half leven lang de halve wereld rond om uiteindelijk ook in gevoelige televisiereeksen de meest essentiële momenten uit het leven vast te leggen: geboorte, liefde en afscheid.

Zo is ze binnenkort terug op VRT 1 met ‘Het laatste portret’ waarin ze mensen, die hun einde zien naderen, voor de laatste keer samen met hun geliefden portretteert.

Nic Balthazar kwam ooit voor haar lens te staan en zo kwam zij in zijn leven, zonder er uiteindelijk ooit nog weg te gaan.

Filosoferen op zondag

Hoe kijkt Lieve Blancquaert naar het leven en welke lessen haalt zij daaruit?

Dit zijn de inzichten.

1. Als vrouw is de strijd nooit gestreden.

2. Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.

3. Word verliefd op je onderwerp.

4. Elke mens is een ajuin.

5. Je kinderen zijn je kinderen niet.

6. Ouder worden is ook een bevrijding.

‘De inzichten’ werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

En bij vrouwen.  Ja, er is dat spook bijvoorbeeld waar niemand over spreekt, van menopauze.
Ja, een van de laatste grote taboes toch precies?
Het is echt een taboe, ja.
Ik heb dat wel heel erg gevoeld. Ik was 47 al toen ik daarin stapte. In dat verhaal, in die fase van mijn leven. En ja, ik voelde wel dat daar precies niet kon over gesproken worden. En heel vreemd ook. Het is zo een verandering in uw lichaam. Hormonaal gebeurt er zoveel. Het is even belangrijk als de puberteit. Het is even overweldigend. En er zijn zelf vrouwen in mijn omgeving die het verzwegen aan hun mannen dat ze in de menopauze zitten omdat ze bang waren om  niet meer aantrekkelijk bevonden te worden. Dus dat is echt een probleem natuurlijk. Ja,nde eieren zijn op hé. De eieren zijn op, er kunnen geen kinderen meer gemaakt worden. Je bent niet meer vruchtbaar, je bent niet meer interessant en dat verandert natuurlijk heel veel.

Er is die man die duwde mij echt bijna in die school binnen en hij vertelde, hij smeekte mij bijna en dat was een heel, emotioneel moment vond ik. Hij vroeg mij om al die klaslokalen te fotograferen.Het hele dorp was samengebracht en ze hadden al die mensen kapot gemaakt en in een massagraf gegooid en hij met zijn paar oude vrienden hebben dat graf opengelegd en hebben al die lichamen daaruit gehaald. En in die klaslokalen lagen die dan netjes naast elkaar. Gesorteerd. En hij ging daar elke dag gebluste kalk over gooien om die lichamen te bewaren, als bewijs. Want dat zei hij: ‘Als niemand het ziet, als ze die lijken niet zien als je het niet fotografeert, als je het niet filmt, als het niet vastgelegd is, is het niet gebeurd.’ Er kan vandaag nog altijd veel onrecht gebeuren omdat we het niet zien, omdat het achter de gevels gebeurt en niemand heeft het gezien. Dus ik voelde toen ook echt heel erg zo. Ja, dat is ook mijn taak om dat nu te doen.

We hebben zoveel lagen en we hebben zoveel fasen in ons leven. En we hebben zoveel verhalen en iedereen heeft een rugzak en je weet het nooit eigenlijk wat er onder die eerste tweede … Het mysterie van
mensen is fascinerend, vind ik. Wij zitten vol met vooroordelen. Wij zijn een vat vol met vooroordelen en angsten. En ja, wij identificeren ons met de mensen dat we het beste herkennen en die zelfs vestimentair op ons
gelijken en enzovoort. Dus dat vinden wij makkelijk. Maar zodra iemand anders is. Dan roept dat zo wat, en dat is dat vooroordeel dat dan in uw hoofd zit.

Het ergert mij enorm als we, als ik jonge vrouwen of alle vrouwen, mannen, mensen. Maakt niet uit welke gender ze hebben, hoor zeggen dat die strijd niet meer moet gestreden worden dat we er zijn. Veel vrouwen
die zelfs vandaag zeggen: ‘Ik ben geen feminist hé.’ Ja, dat vind ik heel moeilijk. Dat vind ik heel moeilijk omdat het woord ‘feminisme’ is natuurlijk of ‘feminist’ is een beetje vergiftigd. Ik vind dat zelf niet, maar veel mensen vinden dat. Die associëren dat dan met agressiviteit. Maar voor mij au fond is het natuurlijk gewoon: Gelijke rechten hebben.We willen niet gelijk zijn aan jullie, we willen gelijke rechten hebben. En uiteraard, ik heb niet het gevoel dat ik ongelijke rechten heb tegenover jou bijvoorbeeld, of tegen andere mannen. Maar het moet wel, we moeten het wel leren opentrekken. Wow, dat waait hier ongelooflijk.

Spannend hé, the storms are coming.

Ja, ik ben daar wel heel gevoelig aan. Maar elke plek op de wereld, elk continent, elk land, elke cultuur, elke godsdienst heeft zijn eigen geschiedenis en zijn eigen evolutie. En je voelt aan alles wat er gebeurt vandaag ook dat we dat we heel erg moeten opletten en heel erg moeten rekening houden met elkaar. En daarom denk ik dat die strijd nooit gestreden zal zijn.

 

 

Foto’s © Joke Goovaerts

‘De inzichten’ werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: acteur en regisseur Johan Heldenbergh,,documentairemaakster Karine Claassen, stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

Bekijk het persbericht