fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij Vrijzinnig Ronse en huisvandeMens Ronse

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr2. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

We zijn te gast in Ronse, op de plek waar zowel Vrijzinnig Ronse als het huisvandeMens actief zijn. We spreken er met twee gedreven vrijwilligers, Tom Waege, voorzitter van Vrijzinnig Ronse, en André Vansteenbrugge, oud-directeur van het Atheneum Oudenaarde en vrijwilliger afscheidsplechtigheden bij het huisvandeMens Ronse.

Dimitri De Smet

Vrijwilliger Tom Waege

Tom Waege © Isabelle Pateer

Jij bent er voorzitter van, maar wat is Vrijzinnig Ronse?

Tom Waege: Het principe van Vrijzinnig Ronse is eenvoudig. Iedereen die met een of andere vrijzinnig humanistische gedachte bezig is, is er welkom. Zo zijn hier heel wat verenigingen met een sociale of culturele achtergrond actief.

Dat kan gaan over de meer gebruikelijke zoals het Willemsfonds, het Humanistisch Verbond en het Vermeylenfonds, maar bijvoorbeeld ook over de Fietsersbond, een aquarelclub enzovoort. Wanneer er enigszins een sociale verbinding mogelijk is, dan kunnen die mensen hier terecht.

 

Je bent hier al enkele jaren actief. Wat drijft je?

Tom: Ik werk graag achter de schermen en houd me bezig met het organiseren van activiteiten. Zeker wanneer die mij interesseren, zoals lezingen, evenementen en muziekevents, is dat een boeiende taak. Daaraan meewerken en er iets fijns van maken, geeft me veel voldoening.

We merken ook dat Vrijzinnig Ronse intussen een zekere populariteit geniet. Op die manier krijgen we ook mensen over de vloer voor andere activiteiten. We werken drempelverlagend.

 

Wat maakt de vrijzinnige gemeenschap in Ronse uniek?

Tom: Ons centrum is een spil of draaischijf geworden. We hebben hier de ruimte, waarom zouden we die niet met anderen delen? Louter rond vrijzinnigheid werken, lijkt ons wat eng. We hebben liever een open geest. We staan open voor activiteiten die verbindend zijn en brengen mensen bij elkaar, waardoor er mogelijk ook vrijzinnige gedachten ontstaan.

Hier kan over alles gesproken en gediscussieerd worden. Een plaats waar meningen rustig kunnen worden uitgesproken, is altijd positief. Ik ben van mening dat we de vrijzinnigheid ook mogen en kunnen overstijgen. We moeten niet in onze eigen kring blijven, want dan zitten we met de verzuiling. We moeten die overstijgen. Ook wanneer mensen andere gedachten hebben of ideeën waarmee ze nergens terechtkunnen, zijn ze hier toch welkom. Dat wordt steeds belangrijker, zeker in tijden van polarisatie. Want anders worden mensen ongelukkig. Door onze deuren te openen, kunnen wij hen een plekje bieden.

Op de locatie van Vrijzinnig Ronse is ook het huisvandeMens bedrijvig. We zijn een vrijzinnig humanistisch centrum, waar de mens – los van afkomst en overtuiging – centraal staat. Ook politieke voorkeur laten we zoveel mogelijk achterwege, zodat iedereen hier met zijn verwachtingen, verlangens en problemen terechtkan. Hetzij bij een consulent van het huisvandeMens, hetzij bij ons om zich te verbinden met mensen met gelijkaardige denkbeelden of om ideeën uit te wisselen. Dat is het mooie aan ons centrum.

 

Vrijzinnig Ronse

Meer informatie over Vrijzinnig Ronse vind je op de website of via Facebook.

Lees ook ‘Achter de schermen‘ over Vrijzinnig Ronse, artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr1.

 

 

 

Vrijwilliger André Vansteenbrugge

André Vansteenbrugge © Isabelle Pateer

Hoe ben jij bij het huisvandeMens terechtgekomen?

André Vansteenbrugge: Nadat ik op de relatieplechtigheid van een oud-leerling had gesproken, kwam zijn opa naar me toe en zei: “Je hebt een goede stem, je spreekt vlot, wij zoeken nog vrijwilligers.” En na een gesprek bij het huisvandeMens ben ik er als vrijwilliger aan de slag gegaan en sindsdien verzorg ik er plechtigheden.

 

Breng je verschillende soorten plechtigheden?

André: Doorgaans alleen afscheidsplechtigheden. Ik bracht wel al relatieplechtigheden, vooral van oud-leerlingen, maar ik ben niet zo feestelijk van karakter. Ik ben heel gelijkmoedig. Zelden ken ik grote vreugde, dus voor een relatieplechtigheid ben ik niet zo geschikt.

 

Afscheidsplechtigheden verzorgen lijkt mij niet eenvoudig?

André: De eerste keer dat ik een uitvaart bracht, was in 2003, toen een broer van mij uit het leven was gestapt. Ik wilde niet dat iemand anders het afscheid zou doen. Ook de uitvaart van mijn vrouw heb ik zelf gelezen. Het moment dat ik daar sta, probeer ik met gevoel te lezen, maar ik blijf zen. Alsof ik volledig van de wereld ben afgesloten. Ik beschouw dat als een dienst aan de gemeenschap.

Veel plechtigheden worden afgeraffeld of hebben alweer diezelfde tekst, maar bij het huisvandeMens is alles op maat. Ik weet hoeveel troost het een familie biedt als de plechtigheid mooi wordt gebracht.

 

Zijn er bepaalde momenten die je altijd bijblijven?

André: Een uitvaart waar alleen de weduwnaar, kinderen en kleinkinderen waren. Een klein funerarium met een tiental mensen. Dat was moeilijk, mede omdat ik ruimtelijk zo dicht bij die mensen zat. Bij de uitvaart van mijn vrouw moest ik me mentaal ook voorbereiden op de aanwezigheid van mijn kinderen. Mijn beste vriend zat klaar, voor het geval het niet lukte. Als ik een kwartier vooraf ook maar enige twijfel voelde, dan ging ik het niet doen. Nadien was ik moe, omdat het een enorme inspanning vroeg.

Voor mensen die ik niet ken, probeer ik er ook gevoel in te leggen, het is niet dat ik een nummertje kom opvoeren. Ik kom namens het huisvandeMens en draag de boodschap uit dat een vrijzinnig humanistisch afscheid een volwaardig afscheid is.

 

Waarom vrijwilligerswerk bij het huisvandeMens?

André: Het ontsnapt aan de marktfilosofie die onze samenleving kenmerkt. Alle vrijwilligerswerk dat ik doe, is onbezoldigd. Het brengt niets geldelijks op, maar ik doe iets voor andere mensen en geef op die manier ook zin aan mijn bestaan. Of zoals Jethro Tull zingt: “And it’s only the giving that makes you what you are.”

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom.

Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt. Of neem hier een kijkje. Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via deze link.

Meer weten over vrijzinnig humanistische plechtigheden? Informatie vind je hier.

Vragen rond zingeving, zelfbeschikking, levenseinde, rouw …? Lees hier verder.

Foto bovenaan © Vrijzinnig Ronse