fbpx
deMens.nu

Het pleidooi

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr3. Lees hier meer ‘Achter de schermen‘.

Goede content creëren en delen is iets waar mensen die met communicatie begaan zijn, diep over nadenken. Hoe zet je ingewikkelde ideeën om in heldere (beeld)taal? Via welke kanalen? Welke boodschap wil je verspreiden? Welke doelgroep wil je bereiken?

Joke Goovaerts

 

Wie laat je aan het woord? Welke straffe baseline of quote? Welk script? Welk beeldmateriaal? Hoe breng je iets in beeld? Waar leg je de accenten: visueel, auditief, schriftelijk? Dat zijn enkele van de vele vragen die dagelijks door het brein van communicatiemensen flitsen. En dat uit zich in artikels, interviews, persberichten, socialemediaposts, recensies, brochures, folders, webteksten, YouTubefilms …

Ook op de communicatiedienst van deMens.nu dachten we verder na over, ja, eens iets anders, vanuit het besef dat je toch wel luistert naar mensen die je rechtstreeks aanspreken, je meeslepen via oogcontact, een bepaalde lichaamstaal hanteren, een krachtige tekst uitspreken. Hoe belangrijk is het ook, vooral vandaag in een wereld waar de vrije meningsuiting en de vrije pers in het gedrang komen, om een idee te kunnen poneren, te formuleren, te argumenteren. Om nadien sterk gefundeerde debatten te kunnen voeren.

Zo werd een nieuwe format geboren: Het pleidooi.

Vanaf mei 2022 geven we het woord aan een persoon die gedurende enkele minuten een mening geeft over een bepaald onderwerp. Die persoon zegt wat er op zijn/haar lever ligt, legt iets uit, doet een voorstel, breekt een lans, spuwt zijn/haar gal … en richt zich, in een filmpje, rechtstreeks tot jou, de toeschouwer.

Met Het pleidooi als uitgangspunt kan je in de klas zelf aan de slag gaan. Of je kan het als teaser voor een teambuilding gebruiken. Met volgende vragen: Wat denk jij over de stellingname? Kan je er je eigen mening over formuleren? Heb jij ideeën voor een pleidooi? Hoe zou je het aanpakken? …

Lees hieronder enkele fragmenten of bekijk hier alle afleveringen van Het pleidooi.

 

Aan alle kinderen, groot en klein

Martha Balthazar © Joke Goovaerts

Martha Balthazar, theatermaakster, schrijfster en activiste:

“Aan alle kinderen, groot en klein, kinderen van jullie ouders, kinderen van jullie tijd, die net zoals ik steeds hebben gehoord hoe belangrijk het is om braaf te zijn, welgemanierd en gehoorzaam, dat jullie je huiswerk moeten doen, je hand moeten opsteken, op tijd thuis moeten komen, dat jullie moeten doen wat de meester zegt, wat de baas zegt …”

 

Ik heb gekozen voor een leven zonder god

Kurt Van Eeghem © Joke Goovaerts

Kurt Van Eeghem, presentator, acteur en schrijver:

“Het was een zeer bewuste keuze, een keuze tegen de familiale traditie in, maar ook een keuze die mij helemaal niet moeilijk viel, al leek het destijds een stuk makkelijker om voor god te kiezen. Leven met god was comfortabel en vooral ‘normaal’ in mijn West-Vlaams dorp. Dat niet doen, bezorgde mij alleen maar moeilijkheden …”

 

Geef de regie terug aan de burger

Wim Distelmans © Joke Goovaerts

Wim Distelmans, oncoloog, arts palliatieve zorg, voorzitter LEIF:

“In België verstaat men onder euthanasie ‘de opzettelijke levensbeëindiging – door een arts – van een patiënt die daar zélf uitdrukkelijk om gevraagd heeft en die aan een aantal voorwaarden voldoet’. Dus: euthanasie kan alleen op vraag van de patiënt. Niemand wordt verplicht euthanasie te vragen en geen enkele arts wordt gedwongen tot uitvoering.”

 

Het recht op abortus is een basismensenrecht

Marleen Temmerman © Joke Goovaerts

Marleen Temmerman, gynaecologe, hoogleraar en directeur van het expertisecentrum voor vrouwen en kinderen aan de Aga Khan University in Nairobi in Kenia:

“Ik heb nog nooit iemand ontmoet die voor abortus is. Ik ben zelf ook niet voor abortus. Maar wel voor het recht op abortus. Geen enkele vrouw wordt zwanger met het idee om nadien een abortus te laten uitvoeren.”